Каталог ISSUU
0700 13 700
национален телефон
СЪБИТИЯ/ Изложения

Роженски събор 2016

Няма човек, който да е бил в Родопите и да не се е влюбил – във величествените борове, в родопската песен, в автентичната каба-гайда и в родопското чеверме.

 

А сега Родопи планина ни събира отново на Събора в Рожен – съборът за народно творчество и животновъдство. Отначало това била родова среща през 1898 г., но постепенно се развил като Национален фолклорен събор.

 

Иновативното културно събитие представя народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура. В съвременния свят това богатство носи радост, гордост, национално самосъзнание и насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението на етнокултурата. Заедно с това наследство, Съборът включва мащабно изложение на традиционния български поминък, животновъдството, представен в съвремието ни.

 

И тази година Организаторите на Роженския събор ни се довериха в оборудването му с шатри и тенти за изложителите и участниците. Под шатрите Атина ще се представят традиционни занаяти, млечни и местни продукти, био храни и напитки и др. Под шатрата Алухол гостите ще имат възможността да разгледат различни етнографски и музейни експозиции.

 

Всеки родолюбец го очакват и народни игри и борби, изложения на овце, кози, коне, кучета, крави и биволи, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции и народни веселби. Акцентът на Събора е поставен върху Фолклорния конкурс „Рожен“.

Съборът се провежда на Роженските поляни в Община Смолян на 15, 16 и 17 юли 2016 година. Очаквайте още снимки от самия събор в нашата FB страница.Роженски събор 2016, малка снимка 3106Роженски събор 2016, малка снимка 3107Роженски събор 2016, малка снимка 3108Роженски събор 2016, малка снимка 3109